8 ting du skal overveje når du skal vælge urtepotter til dine planter

Planter giver liv og dynamik i hjemmet og på terrassen, men det kræver, at du plejer dem godt. Det første skridt på vejen til et sundt planteliv er de rette urtepotter. Hvilke urtepotter du vælger, spiller nemlig en betydelig rolle for dine planters trivsel, da det er her, de skal vokse og udvikle sig. Hvis du drømmer om at skabe din helt egen grønne oase, så læs med her, hvor du får 8 tips til, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger urtepotter.

Urtepottens størrelse har stor betydning

Når du vælger urtepotter til dine planter, har størrelsen meget at skulle have sagt i forhold til, hvor nemme potterne er at passe og pleje. En tommelfingerregel er, at jo større urtepotten er, jo nemmere er den at passe. De store urtepotter kan rumme mere jord end de små, hvilket gør det mindre kritisk, hvis du glemmer en vanding i ny og næ. 

Dog skal planten naturligvis også passe til urtepottens størrelse. Det vil nemlig se fjollet ud med en meget lille plante i en kæmpestor urtepotte og omvendt. Vælg derfor urtepotter i størrelser, der stemmer overens med dine planter.

Ompotning af planter

Plantevæksten stiger eksplosivt, når årstiden siger forår, og planterne får godt med sol, lys og varme. Det gælder især for drivhusplanter. Har du f.eks. erhvervet dig tomatplanter, skal du sørge for at holde øje med planterødderne i urtepotten. Hvis planten er i udvikling, og rødderne er nået ud til kanten af potten, er det tid til ompotning. 

Størrelsen på den nye potte afhænger af forskellige forhold. Primært er det den forventede væksthastighed, du skal tage hensyn til, men ofte må du også vælge potter ud fra, hvor meget plads du har til rådighed. Det kan være, at du har din plante til at stå i vindueskarmen, inden den kan sættes i drivhuset, hvormed du kan være nødt til at bruge en mindre potte af pladshensyn. Her kan det betyde, at du må foretage en ekstra ompotning og dermed vente med den store potte, til planten er klar til at komme i drivhuset. 

Når du sætter dine planter i nye potter, skal du sørge for, at potterne som minimum er en fingerbredde større end rodklumpen. Det øger plantens vækstmulighed i en periode, og så er det nemmere at stoppe jord ned hele vejen rundt mellem potten og rodsystemet. 

Er planterne store, kan det være en fordel at vælge potter, der er to til tre fingerbredder større end rodklumpen. Jo større vækstkraft planterne har, jo større potter skal de i. 

Firkantede eller runde potter?

Ved drivhusplanter kan spørgsmålet, om man skal vælge firkantede eller runde potter, ofte opstå. Der er fordele og ulemper ved begge slags. De firkantede potter kan sættes tættere sammen, og derfor er de ofte mere fordelagtige til forkultivering i vindueskarmen, hvor der er begrænset plads. Derudover er jordvolumen større i en firkantet potte end i en rund potte med samme diameter.

Til gengæld vil planter i firkantede potter skygge mere for hinanden, når de vokser til. Af den grund vil de søge opad mod lyset, hvilket nemt gør dem mere ranglede, end hvis de står i runde potter med samme jordvolumen. Da runde potter har en større diameter, giver de mere luft mellem planterne, hvormed de ikke så let skygger for hinanden.

Lad planten vælge urtepotten

I forlængelse af ovenstående råd er det en stor fordel at vælge urtepotter på planternes vilkår. Er planterne meget høje og slanke, vil de tage sig væsentligt bedre ud i høje urtepotter end lave. Det samme gælder planter med lange ranker, der vil hænge ud over pottens kant. Til gengæld er lave planter flottere i lavere og bredere krukker. Man kan altså sige, at det er planterne selv, der skal vælge urtepotterne.

Når du køber urtepotter, har du mulighed for at lege med forskellige udtryk og flotte farvekombinationer. For at få formen og farverne i potterne og planterne til at gå op i en højere enhed, bør du vælge potter i nogenlunde samme stil. Vælg f.eks. Audo Copenhagen urtepotter og skab et flot minimalistisk udtryk, hvor planterne virkelig kommer til sin ret. 

Vælg potter med huller i bunden

Den rette vanding er et af nøgleordene, når det gælder flotte og velholdte planter. For meget og for lidt vand er lige skidt for dine planter, og derfor er det vigtigt, at du vælger urtepotter med hul i bunden, der tager hensyn til vandingen. Har urtepotten ikke hul i bunden, kan det ende med, at plantens rødder drukner, fordi de sopper i vand. Sæt derfor altid planterne i potter med huller i bunden, så overskydende vand kan sive ud.

Hvis der ikke er huller i de potter, du ønsker at bruge, kan du selv lave dem med en boremaskine. Her skal du vælge et bor, der passer til materialet og gå forsigtigt frem, så potten ikke bliver ødelagt. 

Nogle urtepottematerialer er bedre end andre, hvad angår fordampning af vand. F.eks. er terracotta mere porøst og lader mere vand ud gennem pottens sider, hvorimod glaserede potter stort set ikke fordamper vand fra overfladen. Du skal derfor være indstillet på at vande mest, hvis du vælger terracotta-potter. 

Potter med selvvanding

Glemmer du ofte at vande dine planter, vil du måske få glæde af plantebeholdere med selvvanding. Her kommer potterne med indbygget vandtank i bunden, hvor plantens rødder kan få den mængde vand, de har brug for. Dog skal vandtanken naturligvis fyldes op i ny og næ, men du slipper for at slæbe vandkanden eller haveslangen med dig rundt i varmt vejr. 

Vær forsigtig med metalbeholdere

Metalpotter har mange fordele. F.eks. er de meget holdbare og super lette at vedligeholde. Men du skal være påpasselig med at placere dem direkte i solen, da metal kan skabe gloende hed jord om planternes rødder. Om vinteren kan metalbeholderne til gengæld skabe det modsatte problem, og iskold metal er absolut ikke det rigtige sted for sarte planter.

Du bør også have in mente, at nogle metaltyper ruster, som tiden går. Måske går du specifikt efter den effekt, men det kan også blive en uønsket overraskelse.

Forsikre potter til udendørs planter

Skal dine potter stå ude hele året, er det vigtigt, at de er frostsikrede, så de ikke går i stykker. Frostsikrede potter er brændt ekstra hårdt, så leret ikke opsuger vand. De er ofte lidt tungere og dyrere end almindelige potter, men til gengæld forbliver de intakte, når frosten sætter ind. 

Skal potterne være ekstra hårdføre overfor frost, kan du med fordel vælge varianter, der er større i toppen end i bunden. Når vand fryser til is, udvider det sig, og i disse potter kan isklumpen udvide sig opad i stedet for at ødelægge potten.

Når du vælger de rette urtepotter, undgår du, at der går skår i potteglæden, og du skaber de bedste rammer for at få succes med dine planter.


 

Menu
Top